Ismeretek a patkányról és az ellene való védekezésről

Hazánkban két patkányfaj terjedt el és okoz komoly károkat: a vándorpatkány (Rattus norvegicus) és a házi patkány (Rattus rattus) .

A vándorpatkány (Rattus norvegicus):

Teste 18-25 cm hosszú, háta szürkésbarna, hasa szürkésfehér. Füle rövid, farka testhosszánál valamivel rövidebb és gyéren szőrös. Szőre gyakran szennyezett.

Rendkívül szapora, optimális körülmények között egy patkány-párnak évente 400-800 utóda is lehet.

Jellegzetes éjszakai állat, rejtett életmódot folytat, nappal fészkében tanyázik. Ügyesen úszik, jól mászik, kiválóan ugrik és gyorsan fut. Rendkívüli alkalmazkodó képességű, találékony, de igen gyanakvó, óvatos állat. Falánk, gyors anyagcseréje, illetve fogai koptatása miatt, állandóan táplálkoznia, rágnia kell. Mindent megkóstol, megrág, de válogatós és a penészes romlott ételt nem eszi meg. Legjobban a nedvdús táplálékot szereti és megfelelő mennyiségű vízre is szüksége van. Ha nem talál elegendő táplálékot, kölykeit és elpusztult vagy legyengült társait is felfalja. Megtámadja a tehetetlenebb háziállatokat, és beleharaphat a védtelen kisgyermekekbe is.

Társas életmódot folytat, csordákban él, amelyet több patkányfészek, illetve patkánycsalád alkot. Egymást szagukról ismerik meg. Ahol megtelepszik, onnan rövidesen kiszorítja fajtársát a házi patkányt. 

Nyáron a szabadban él, kedveli a vízközeli helyeket, folyópartokat, gátak környékét.

A lakott területeken legszívesebben az épületek közvetlen közelében, földlyukakban él. Fészkét közvetlenül az épület alatt, védett helyen alakítja ki, de gyakran telepszik meg kész üregben, amelyet kibővít. Az épületen belül felhalmozott és régóta egy helyen tárolt anyagok között is fészket rakhat.

Nagyvárosokban a csatornahálózatban is megtelepszik, ahonnan a csöveken keresztül képesek bejutni az épületekbe.

A házi patkány (Rattus rattus):

teste kisebb mint a vándorpatkányé, 13-20 cm hosszú. Farka pikkelyes és a testénél hosszabb. Fülei hosszúak, szőre selymes fényű és tiszta. Háta sötét, barnásfekete, hasa csak kissé világosabb, sötétszürke. Leginkább onnan ismerjük, hogy hozzá köthetőek a középkori pestisjárványok.

A házi patkány kevésbé szapora, évente csak két szaporodási időszaka van.

Az ember közvetlen környezetében él, főleg padlásokon magtárakban található. Inkább növényevő. A vándorpatkány legtöbb élőhelyéről már kiszorította, ezért hazánkban csak a Dunántúlon feltalálható ritka faj.

A házi patkány a vándorpatkánynál okosabb, de ösztönei kevésbé védik. Rendkívül ügyes, remekül mászik, de rosszul úszik. Kíváncsi és játékos természetű. Miután a vándorpatkánynál erősebben bolhás, és szorosabban az ember közelében él, így járványügyi szempontból veszélyesebb.

A patkányok irtása

Mivel a patkányok okos és rendkívül óvatos állatok, irtásuk nem könnyű feladat. A hagyományos csapdák, és patkányfogók általában kis hatékonyságúak, csak egy-egy egyedet fognak el és a többiek messze elkerülik a csapdát, a méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy elpusztult a társuk. Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány is egyen a méregből. Emiatt a ma gyártott patkánymérgek lassan ható, a vér alvadását gátló készítmények. Az állatokat úgy pusztítják el, hogy meggátolják a belső vagy ritkább esetben külső sérülések által keletkezett sebek behegesedését és így az állat, általában belső vérzéssel, elvérzik. Ily módon a patkányok nem tudják összekapcsolni a méreg elfogyasztásának és társuk elpusztulásának tényét és ők is bátran fogyasztanak a méregből.

A korszerű patkányméregnek több követelményt is ki kell elégíteni:

 • legyen jó mérgező hatású, kis mennyiség elfogyasztása után is pusztítsa el a patkányt,
 • legyen ízletes a patkányok számára, hogy sokat egyenek belőle,
 • ne alakuljon ki rezisztencia a méregre,
 • legyen higiénikusan kezelhető, ne jelentsen veszélyt a használóra
 • a gyermekekre és háziállatokra szintén  ne jelentsen életveszélyt:
  • ne ingerelje megevésre a gyermeket, és a háziállatokat
 • elfogyasztása esetén is legyen ellenszere.

A ma kapható patkánymérgek a fenti szempontokat különböző mértékben elégítik ki, ezért a vásárláskor érdemes figyelni ezekre.

 1. A mérgezett gabonaszemeket tartalmazó készítmények általában kedvező árúak és nem ingerlik elfogyasztásra a kutyákat, macskákat, gyerekeket. Előnyös tulajdonságuk, hogy olcsóbb készítmények, ilyen termék a Rodentox.
 2. Az extrudált termékeket a patkányok nem tudják könnyen szétszórni és széthordani, mivel a mérgezett takarmány kis rudakká van összepréselve, és így elfogyasztásuk általában helyben történik. A Ratex olcsóbb készítmény 200 g-os és 400 g-os dobozban. A Protect rágcsálóirtó granulátum tálcás, könnyedén kezelhető és higiénikusabb, valamint aromaáteresztő fóliával van lezárva, hogy a patkányok mielőbb megtalálják. Más hatóanyagot tartalmaz a Kilrat Plus rágcsálóirtó granulátum, ami szintén tálcás és aromaáteresztő fóliával lezárt irtószer. A rágcsálók által rendkívül kedvelt íze miatt sokat fogyasztanak belőle, így biztosan elpusztulnak.
 3. A rágcsálók számára fontos ízhatást és az élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlen rágási felületet is tartalmazó irtószert a rágcsálók szívesen fogyasztják. Ilyen termék a RaTaTa, mely az irtószert két külön tálcán tartalmazza és aromaáteresztő fóliával van lezárva, hogy a rágcsálók gyorsan megtalálják. 
 4. A pépes termékeket nagyon szeretik a patkányok, sokat fogyasztanak belőlük. A kistasakos kiszerelésük miatt higiénikusan kezelhetők, szétszóródás gyakorlatilag nincs. A Protect rágcsálóirtó pép 300 g-os, 500 g-os zacskós  és 5 kg-os vödrös kiszerelésben kapható, a Biotoll rágcsálóirtó pép dobozos kiszerelése négy féle méretben: 0,120, 0,25, 0,5 és 1 kg-os, vödrös kiszerelése pedig 5 kg-os méretben kapható. Mindkét termék hatóanyaga a jól bevált bromadiolon.
 5. A rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében helyesen tesszük, ha néha váltogatjuk a használt irtószereket, odafigyelve arra, hogy ne csak más nevű, hanem valóban más hatóanyagú készítményt vegyünk. Így például a Protect rágcsálóirtó granulátumot, Ratexet váltsuk fel a Kilrat Plus rágcsálóirtó granulátumra, a Protect pépet, a  Biotoll rágcsálóirtó pépet a Glodacid rágcsálóirtó péppel vagy a Kilrat rágcsálóirtó péppel illetve fordítva. 
 6. Vizes helyeken használjunk paraffinos termékeket, mert ezek nem áznak szét és sokáig fogyasztható állapotban maradnak, pl. Brocum parafinos blokk.

A méreg kihelyezésénél figyeljük rá, hogy:

 • a patkányok vonulási, keresési útjába helyezzük,
 • a kihelyezett méreg az időjárási hatásokra ne károsodjon,
 • a háziállatok és a gyermekek ne férjenek a méreghez.

Ezek miatt helyes, ha a méreget patkányetető ládában helyezzük el!

A patkányok irtására méregmentesen a már említett hagyományos csapdák mellett lehetőség van a Biostop ragasztós csapdával. Patkányok esetében az állat óvatossága miatt azonban ezzel a módszerrel csak kisebb sikereket érhetünk el, és az állatvédelmi törvények sem támogatják a megfogásnak ezt a módját. A ragadós csapda kihelyezésénél különösen figyelni kell arra, hogy a háziállatok és a gyermekek ne találkozhassanak a ragasztóval!