Mi a titka az eredményes és sikeres magvetésnek?

Biztosan sokan vakartuk már a fejünket vetőmagvásárlás során, hogy mennyit is vegyünk, mennyi az a fél meg negyed gramm ami a tasakokban van. Elkezdtük tapogatni, hogy vajon mennyi is lehet benne.

Az alábbi táblázatban kívánunk segítséget nyújtani, hogy mindenki ki tudják számítani a vetőmag-szükségletét. Mindez azért is fontos, hogy ne vegyünk kevés magot, valamint az sem jó, ha sokat vásárolunk, majd gondosan neveljük azokat, és kiültetésnél rádöbbenünk, hogy nincs hely, ahova rakhatnánk a megerősödött palántákat.

Vásárlásnál mindig győződjünk meg arról, hogy fémzárolt, ellenőrzött forrásból származó vetőmagot vásároljunk!

Nem mindig az a legolcsóbb vetőmag, amelyiknek tasakonkénti ára a legalacsonyabb!

Az alábbi táblázat tartalmazza a vetőmagok grammonkénti darabszámát, illetve a sor- és tőtávolságokat, valamint a 10 négyzetméterre szükséges vetőmag mennyiségét. A nevelt palántákat érdemes a megfelelő távolságra vetni, palántázni egymástól.

  • Ha túl közel rakjuk egymáshoz a palántákat, akkor a szél nem tudja jól átjárni, a növények körül egy párás mikroklíma alakul ki, ahol a kórokozók könnyedén megtelepednek és elszaporodnak.
  • A túl ritka állomány kialakítása is kerülendő, mert az kevésbé gazdaságos.

A megfelelő térállás (sortávolság × tőtávolság) kialakítása eredményes és hatékony növényvédelmet és termesztést eredményez. A sor- és tőtávolságot a növény habitusa, növekedési erénye is befolyásolja. Egy erőteljesen bokrosodó, nagy lombfelületet képező fajtának nagyobb térre van szüksége. 

 

Megnevezés Darab (mag/g) Sortáv (cm) Tátávolság (cm) g mag/10nm Termékek
Bokorbab 2 - 4 40 - 50 5 - 8 80 - 120 Vásárlás
Bokorbab fészekbe
vetésnél
  40 40 3 - 4 szem / fészek Vásárlás
Karósbab   100 50   Vásárlás
Borsó 200 - 350 g/1000 szem 40 3 - 5 200 - 300 Vásárlás
Brokkoli 450 40 70 3 - 5 Vásárlás
Cékla 600 - 800 25 - 30 3 - 4 4 - 5 Vásárlás
Cukkini 5 - 6 150 50 50 - 70 Vásárlás
Fejessaláta 800 - 1000 30 20 2 Vásárlás
Fejeskáposzta 170 - 280 30 - 50 30 - 40 1 Vásárlás
Görögdinnye 25 - 30 150 100 1 - 1,5 Vásárlás
Kapor 70 - 100 25 - 30 3 - 5 40 - 50 Vásárlás
Karalábé 300 30 25 3 - 5 Vásárlás
Karfiol 170 - 280 30 - 50 30 - 40 1 Vásárlás
Kelkáposzta 170 - 280 30 - 50 30 - 40 1 Vásárlás
Kukorica (csemege) 200 - 250 g/1000 szem 70 20 100 - 150 Vásárlás
Paprika 120 - 160 50 - 90 30 1 - 1,5 Vásárlás
Paradicsom 270 - 450 50 - 90 30 0,4 - 0,5 Vásárlás
Pasztinák 200 - 250 30 10 4 - 5 Vásárlás
Petrezselyem 600 - 800 25 - 30 3 - 4 4 - 5 Vásárlás
Retek 100 - 125 15 - 25 4 - 8 10 - 20 Vásárlás
Sárgadinnye 25 - 30 150 100 1 - 1,5 Vásárlás
Sárgarépa 650 - 700 25 - 35 2,5 4 - 5 Vásárlás
Sóska 70 - 100 25 - 30 3 - 5 40 - 50 Vásárlás
Spárgatök 5 - 6 150 50 5 - 6 Vásárlás
Spenót 70 - 100 25 - 30 3 - 5 40 - 50 Vásárlás
Sütőtök 2 - 3 150 100 10 - 15 Vásárlás
Tojásgyümölcs 70 - 100 25 - 30 3 - 5 40 - 50 Vásárlás
Uborka 28 - 38 120 30 1,5 - 2 Vásárlás
Vöröshagyma 250 - 300 30 3 - 4 3 - 3,5 Vásárlás
Vöröskáposzta 170 - 280 30 - 50 30 - 40 1 Vásárlás
Zeller 2000 30 30 1 g/1000 palánta Vásárlás
Szerző: Veren László