Monília: csonthéjasok és az almatermésűek pusztító betegsége

Hazánkban két régóta ismert monilia gombafaj, a Monilia fructigena és a Monilia laxa , valamint egy nemrégiben külföldről behurcolt faj a Monilia fructicola fertőzheti fáinkat.

Mindhárom monilia fajra jellemző, hogy a fák törzsén, a lehullott vagy a fán maradó elszáradt levélzeten, illetve gyümölcsmaradványokon telel át. Terjedésüket a nedvesség elősegíti.

A Monilia fructigena fertőzheti az almát, körtét, birset, cseresznyét, meggyet, szilvát, kajszi- és őszibarackot. Kártétele a gyümölcsökön jelentkezik. A gyümölcsök felületén keletkező sérüléseken (rovarkártétel, jégverés, szélkár) keresztül fertőz. A fertőződést a gyümölcsön keletkező több centiméter átmérőjű és gyorsan növekvő középbarna elszíneződés jelzi. A folt később felpuhul és gyűrű alakban sárgás színű, párnácska alakú gombatelepek fejlődnek ki rajta. A fertőzött gyümölcs vagy lehullik a fáról vagy összefonnyad, mumifikálódik és egészen a következő tavaszig a fán marad. A következő év fertőződése ezekből a mumifikálódott gyümölcsökből is indulhat.

Monília fructigena

A Monilia laxa csak a csonthéjasokat: a cseresznyét, meggyet, szilvát, őszi- és kajszibarackot, mandulát és a velük rokon díszfákat fertőzi. A gyümölcsök károsítása mellett ez a gomba súlyos károkat okoz a hajtások, sőt egész koronarészek  elpusztításával. A tavasszal, virágzáskor az  áttelelt gombák a virág bibéjén keresztül jutnak a hajtásba. A fertőzést először a virágok elhalása jelzi, majd a kihajtó levelek és pár nap múlva a fiatal hajtások is elszáradnak. A gomba tovább halad az öregebb hajtások felé és képes a fa nagy részét is igen rövid idő alatt elpusztítani. A nyári gyümölcsfertőzés tünetei megegyeznek a M. fructigena tüneteivel, de a gyűrű szerűen kialakuló párnácska alakú gombatelepek szürke színűek.

Monília laxa1Monília laxa2

A Monilia fructicola  elsősorban a csonthéjasokat fertőzheti, de megfigyelték már almatermésűeken is. Jól tűri a hideget, ezért kora tavasszal agresszívebben fertőz mint a  Monilia  laxa.

Monilia fructicola

Tünetei is könnyen összetéveszthetők a M. laxa tüneteivel: hasonlóan gyors virág- és hajtásszáradást, valamint koronapusztulást okoz. A kezdődő fertőzést a hajtásokon megjelenő világosbarna foltok jelzik, amelyeket gyakran mézgafolyás kísér. A gyümölcsfertőzés esetén a szürke gombatelepek sűrűk, gyakran összefüggőek.

Védekezés a monília károsítása ellen:

  1. Telepítésnél kerüljük a nyirkos, páradús, mély fekvésű területeket!
  2. Helyes metszéssel alakítsunk ki szellős lombkoronát, így a gombák számára kedvezőtlenek lesznek a körülmények és a permetléfedés is jobb lesz.
  3. A fertőzött hajtásrészeket mielőbb vágjuk le a fákról és semmisítsük meg. 30-40 cm ép hajtást is távolítsunk el, a metszésfelületeket zárjuk le fasebkezelőkkel ( Biocera vagy Fagél), a szerszámokat fertőtlenítsük!
  4. A szüret után ne maradjon fertőzött gyümölcs a fán vagy alatta. Szedjünk le és össze minden fertőzött gyümölcsmaradványt és növényi részt és égetéssel vagy a talajba forgatással semmisítsük meg.
  5. A következő év termésének megvédését már az előző évi szüret után meg kell kezdeni. A tél beköszöntéig 2-3-szor réz tartalmú szerrel kell permetezni a fákat. Használható szerek: Funguran-OH, Champion  50 WG, Cuproxat FW vagy Rézoxiklorid.
  6. Kora tavasszal, a rügypattanás előtt újra rezes permetezéssel kell kezdeni a kezeléseket. Használható a Cuproxat FW, a Funguram-OH, a Champion 50 WG.
  7. Hűvös, csapadékos időben a  virágfertőzés megakadályozása érdekében mindenképpen háromszor, a virágzás elején, fővirágzásban és a virágzás végén kell permetezni. Használható szerek: Chorus 50 WG, Topas 100EC.
  8. A gyümölcsfertőzés  megelőzése érdekében fontos a rovarszívások, károsítások megelőzése rovarölő permetezésekkel. Általánosan használható szerek: Mospilan 20 SG,  Decis, Karate.
  9. A gyümölcsöket védő gombaölő permetezések elvégzésekor figyelembe kell venni a szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. A Chorus 50 WG várakozási ideje:csonthéjasokban 14 nap, almában 21 nap, a Teldor  várakozási ideje:  3 nap.

Szerző: Békés Attila