A paradicsom betegségei (kórokozók, kártevők) és az ellenük való védekezési lehetőségek a kertbaratbolt.hu ajánlásával

A növényen illetve termésen történő elváltozások, károsítások az alábbi csoportokba sorolható:

 • élettani betegségek
 • vírusos betegségek
 • baktériumok által okozott betegségek
 • gombák okozta kártételek
 • kártevők által okozott károsítások

Élettani betegségek:

Bogyó csúcsrothadás

Az elváltozást a kálciumhiány okozza. Kiskertekben igen gyakran előfordul. A hiánybetegségre utaló tünet, hogy a bogyó csúcsi része szabálytalan alakú foltokban zöldülni kezd, ami a későbbiek során növekszik és rajta fekete színű korompenész jelenik meg.

Bogyó csúcsrothadás1Bogyó csúcsrothadás 2

Megelőzés, védekezés:

kálcium tartalmú oldattal (Damisol Kálcium, Fitohorm Kálcium) végzett levéltrágyázás. Nagyon sok általánosan elterjedt univerzális tápoldat nem vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaznak kálciumot. A talaj meszezése nem mindig jelent megoldást!

Paradcsom zöldtalpasság (sárgatalpasság)

Összetett probléma, nagy hőingadozás az éjszakai és nappali hőmérsékletekben valamint káliumhiány okozza.

Paradicsom zöldtalpasság 1Paradicsom zöldtalpasság 2

Megelőzés, védekezés:

Kálium tartalmú levéltrágya használata (Damisol Kálium, Fitohorm Kálium), Zöldtalpasságra kevésbé hajlamos fajták vetése.

Ezen két fő élettani betegségen kívül tapasztalhatunk még:

Antocianózis

(kékes, lilás levelek): elsődlegesen fiatal növényeken jelentkezik, ok: alacsony hőmérséklet, foszforhiány

Levélsodródás:

a nem alacsony növekedésű fajtáknál fordul elő. A sodródó levelek nem hiánybetegségre utalnak, csupán az oldalhajtások eltávolításából eredő reakció. Elsősorban a felső leveleken jelentkezik, főleg akkor, ha a növény teteje van levágva.

Levélsodródás

Macska-arc:

Szabálytalan, elhalt, bemélyedő foltok a termésen. Az elváltozás fő oka, hogy virágzáskor illetve a kezdeti bogyónövekedés időszakában a hőmérséklet alacsony vagy nagyon magas. Kiskertekben védekezési megoldás nem ismert, az elváltozásra kevésbé érzékeny fajták vetésével elkerülhető.

Macska-arc

Bogyórepedés:

Gyakran megfigyelhető elváltozás a kiskertekben. A termésen jelentkező repedések mélyek, azokon keresztül kórokozók juthatnak a növénybe, ami rothadáshoz vezet. A bogyórepedés oka az egyenlőtlen vízellátottság. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy hosszas csapadékmentes időszakot követően a nagy mennyiségben lezúduló eső után kirepednek a paradicsomok (is). Megelőzhető az egyenletes vízellátottság biztosításával. Ha már megrepedeztek a paradicsomok használjunk Teldor 500 SC-t a rothadás megakadályozására.

Bogyórepedés

A paradicsomot többféle vírus is megtámadhatja. Ilyen például a Paradicsom bronzfoltosság vírus, Paradicsom mozaik vírus, Uborka mozaik vírus, Burgonya Y vírus. Ezen betegségek kezelésére nincs lehetőség, csakis megelőzéssel tudjuk a kárt elkerülni. Megelőzési lehetőségek: fémzárolt, ellenőrzött forrásból származó vetőmag használata és a levéltetvek rendszeres irtása, mert a vírusokat ők terjesztik (vírusvektorok). Levéltetvek elleni szerek: Cyperkill 25 EC, Karate 2.5 WG, Full 5 CS, Pirimor 50 WG.

A leggyakrabb előforduló és gazdaságilag a legnagyobb kárt a gombák okozta megbetegedések jelentik.

A legismertebb és leggyakrabban előforduló megbetegedés a Paradicsomvész (Phytophthora infestans)

A betegség a levelet, szárat és a termést is károsítja. Járványszerű elterjedésére hűvös, csapadékos időben kell számítani, ilyen időjárási viszonyok mellett nagyon gyors lefolyású, 2-3 nap alatt teljes pusztulást okozhat. Az első tünetek a levelek hegyén sárguló, halvány folt formájában jelentkeznek, majd a levél fonnyadni kezd, kivilágosodik, barnul és teljesen elszárad.

Paradicsomvész levélenParadicsomvész száronParadicsomvész termésen

Védekezés:

A legjobb védelmet a kémiai védekezés adja. Fontos, hogy folyamatos védelemben részesítsük a növényt olyan szerekkel melyek nem csak a levél felületén, hanem felszívódva a levél belsejében is hatnak. Időjárást figyelvén, ha csapadék várható már előtte permetezzünk. Nagyon fontos, hogy a betegség bekerülését megakadályozzuk. Paradicsomvész ellen kiválóan alkalmazható felszívódó hatóanyagot is tartalmazó növényvédő szerek (mi ezek használatát javasoljuk): Amistar, Mister, Ridomil Gold MZ 68 WG, Ridomil Gold Plus 42.5 WP Kupfer Fusilan WG,.

Csakis megelőzésre használható, nem felszívódó készítmények: Dithane M-45, Bordói Extra, Bordói lé Neo SC, Champion WG, Funguran-OH, Rézoxiklorid 50 WP.

Réz tartalmú készítmények virágkötődést gátló hatása miatt virágzási időszakon kívül javasolt!

Alternatív védekezési lehetőségek, melyek nem helyettesítik vagy szüntetik meg a vegyszeres védekezés szükségességét.

 • burgonyát ne termeljünk paradicsom közelében
 • fertőzött egyedek kiszedése és megsemmisítése
 • kerüljük a nedves helyszíneket
 • zsúfolt állomány kerülése, hogy a szél és a nap mielőbb felszárítsa a levélen lévő vízfoltokat

A paradicsom alternáriás betegsége (Alternaria solani)

Rendszeresen fellépő, jelentős betegség, népies neve levélragya vagy szárazfoltosság. A nappali meleg és a hajnali pára kedvez a betegség felszaporodásának. A kórokozó jelenlétére utal, ha a levélen apró majd 0,5-1 cm átmérőjű ovális foltok jelennek meg, melyek később beszáradnak.

A száron nagy méretű, szabálytalan alakú bemélyedő sötétbarna foltok utalnak a betegségre. Az Alternária gomba a termést is megtámadja! A kocsány felőli részen féloldalas vagy körkörös besüppedő sötétbarna, fekete folt látható, ami rothadni kezd. Gyakran támadja az érésben lévő idősebb bogyókat.

Alternária levélenAlternária száronAlternária termésen

Védekezés:

 • ügyeljünk a szellős állomány kialakítására
 • erőteljes fertőzés esetén ugyan oda 3 évig ne ültessünk paradicsomot
 • csávázott, ellenőrzött vetőmag használata
 • ősszel a növényi maradványok elégetése vagy talajba forgatása
 • a legeredményesebb a palánta kortól kezdőd vegyszeres védekezés

Ajánlott készítmények: Amistar, Mister, Dithane M-45, Kupfer Fusilan WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Champion 50 WG, Funguran-OH, Rézoxiklorid 50 WP, Bordói lé Neo SC.

Réz tartalmú készítmények virágkötődést gátló hatása miatt virágzási időszakon kívül javasolt!

A paradicsom szeptóriás betegsége (Septoria lycopersici) szintén jelentős kárt okozhat.

A kórokozó kártételére a paradicsom intenzív növekedési időszakában kell számolni. A fiatal leveleken 1-2 mm átmérőjű, kerek, barna szegélyű közepén kivilágosodó foltok jelentkeznek. A száron jelentkező foltok ovális alakúak és enyhén bemélyednek. Jelentős lombpusztulást okozhat, ami miatt a bogyókon napégés is előfordulhat, valamint a kisebb lombfelületnek köszönhetően a termés mennyisége és minősége is csökken.

 Szeptóriás betegség

Védekezés:

 • növényi maradványok megsemmisítése
 • ellenőrzött vetőmagok használata
 • szellős állomány kialakítása
 • vegyszeres védekezés már palántaneveléskor és az intenzív növekedés időszakában (leghatékonyabb). Ajánlott készítmények: Amistar, Mister, Dithane M-45, Manfil 75 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Funguran-OH 50 WP, Champion WG, Bordói lé Neo SC.

Réz tartalmú készítmények virágkötődést gátló hatása miatt virágzási időszakon kívül javasolt!

Palántadőlés

Nagyon sok növényt megtámadó igen súlyos betegség. A gombák számára kedvező viszonyok között akár a palánták 100 %-a is elpusztulhat. A csíranövényt és a palántát is megtámadja. A fertőzött csírázó mag sziklevele és gyökere is elpusztul, ezért a magok hiányosan vagy egyáltalán nem kelnek ki. Palántakori megbetegedés esetén a szár közvetlenül a talaj feletti részén megbarnul, majd a palánta eldől. Levelei sokáig zöldek maradnak, de a növény elpusztul.

Palántadőlés

A leghatékonyabb védekezési mód a megelőzés!

 • jó minőségű, ellenőrzött vetőmag
 • jó minőségű palántanevelő föld
 • talajfertőtlenítés Proplant-tal vagy Trifender WP-vel.

Gazdasági kárt okozó egyéb gombás eredetű betegségek:

 • Kladospóriumos betegség
 • Lisztharmat: védekezés: Topas 100 EC, Thiovit Jet
 • Botritiszes betegség: védekezés: Teldor 500 SC
 • Baktériumos betegségek (klavibakteres, xantomonászos, pszeudomonászos): védekezés: megelőzés réz tartalmú készítményekkel: Champion WG, Funguran-OH, Rézoxiklorid 50 WP, Bordói Extra, Bordói lé Neo SC.

A paradicsomot támadó rovarkártevők:

Levéltetvek:

Elsődleges kártételük a vírusok terjesztés (vírusvektorok). A növények leveleinek szívogatásával gyengíti a növényt, emiatt a termés mennyisége és minősége is csökken. A bogyón közvetlen kártétel nem jelentkezik.

Védekezés:

 • növényi maradványok megsemmisítése
 • sárga színű rovarfogó lapok, melyek növényvédő szer nélkül gyűjtik össze a levéltetveket. A védekezés hatékonysága elmarad a vegyszeres védekezésekhez képest.
 • kémiai védekezés a leghatékonyabb megoldás. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása nagyon fontos! Ajánlott készítmények: Cyperkill 25 EC, Full 5 CS, Karate 2.5 WG, Pirimor 50 WG.

Gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera):

Nagyon sok termesztett növényt károsít, köztük a paradicsomot is. Tünetként figyelhető meg, hogy az értetlen, zöld paradicsomon mély lyukak vannak, melyeket a hernyó rág, ezzel utat nyit a kórokozók sokaságának. A kirágott részben a hernyók ürüléke megtalálható. A berágásnak és ürüléknek köszönhetően a termés értéktelenné válik. A leveleket jelentős mértékben nem károsítják.

Bagolylepke hernyójaBagolylepke kártétele

Védekezés:

 • elszáradt növényi maradványok összegyűjtése és megsemmisítése, gyomirtás
 • vegyszeres védekezés: Runner 2F.

Zöld vándorpoloska (Nezera viridula)

Mindenki által jól ismert „büdös bence” vagy „bűzös bogár”. A növény minden részét szívogatja, károsítja, de elsődlegesen az érőben lévő termést és a friss hajtásokat részesíti előnyben. Tünet: a szívogatás körül barna foltok jelentkeznek, a bogyó kisebb is lesz, majd az egész termés elfonnyad. Ürülékének és bűzmirigyei váladékának köszönhetően a bogyó kellemetlen szagú és eladhatatlan lesz. Szívogatásával utat nyit a másodlagos kórokozóknak, mint például a szürkepenésznek. Kártétele tehát közvetlen és közvetett módon is tapasztalható.

A poloska lárva stádiumban fekete valamint zöldes alapon fehér pettyes.

Fiatal poloska paradicsomonFejlettebb poloskaKifejlett poloska

Védekezés:

Kémiai védekezés javasolt abban az esetben, ha a felhasználandó növényvédő szer Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje nem haladja meg a paradicsom szedésének idejét. Alkalmazható szerek: Karate 2.5 WG, Full 5 CS (várakozási idő paradicsomban mindkét termék esetében: 3 nap).

Fonálférgek:

A paradicsomot a Gyökérgubacs fonálféreg (Meloidogyne hapla) és a Közösnésges burgonya fonálféreg (Globodera rostochiensis) károsítja. Jelentős kár ritkán tapasztalható, de erőteljes felszaporodásuk esetén teljes pusztítást is képesek okozni. Jelenlétükre csak az általuk okozott tünet hívja fel a figyelmet. A károsított növény vontatottan fejlődik, hervad. A gyökéren apró gubacsok vagy ciszták (kártevőtől függően) láthatók.

Gyökérgubacs fonálféreg kártételeKözönséges burgonya fonálféreg ciszták

Védekezés:

Artis mikrobiológiai készítménnyel vagy Basamid G talajfertőtlenítő szerrel.

A paradicsomot károsító további kártevők:

 • Nyugati virágtripsz
 • Burgonyabogár
 • Takácsatka, Paradicsom levélatka
 • Üvegházi molytetű
 • Paradicsom aknázólégy

Növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási javaslat a kertbaratbolt.hu ajánlásával:

Palántanevelés:

 • Magvetés (márciusban) speciális palántanevelő virágföldbe.
 • Talajfertőtlenítés a palántadőlés megelőzésére: Proplant, Trifender WP
 • a jól fejlődő, erős palánták neveléséhez használjunk speciális palántanevelő tápoldatot
 • palánták kiültetése előtt 3-10 nappal a magról kelő gyomnövények ellen Stomp Super vagy Pendigan
 • kiültetés előtt vagy azzal egymenetben a talajban lévő kártevők ellen talajfertőtlenítést kell végezni: Force 1.5 G (csak kártevők ellen), Basamid G (fonálférgek, gombák, kártevők ellen)
 • kiültetést követően a növény megerősödés után el kell kezdeni a kémiai védekezést a kórokozók és kártevők ellen. Nagyon fontos a megelőzés! Ajánlott készítmények:
  • nem réztartalmú szerek: Amistar, Mister, Proplant, Dithane M-45, Manfil 75 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG
  • réztartalmú szerek: Ridomil Gold Plus, Kupfer Fusilan WG, Cuproxat FW, Funguran-OH, Champion WG, Rézoxiklorid 50 WP, Bordói lé Neo SC.
 • A növényvédelmi kezelésekkel együtt használjunk levéltrágyát. Az erős egészséges növény jobban ellenáll a betegségeknek, valamint több és szebb termést is hoz. Damisol Kondi, Fitohorm Kiskert, Fitohorm Zöldségfélék, Wuxal Super.
 • Virágzás idején kell elkezdeni a Kálcium-utánpótlást a csúcsrothadás megelőzésére.
 • Gyomirtás (ha szükséges) kémiai úton az egyszikű növények (fűfélék) ellen van védekezési lehetőség. Ajánlott készítmények: Targa Super, Select Super

Két vagy több növényvédő szer egyidejű kijuttatása előtt mindig érdemes keverési próbát végezni!

 

Szerző: Veren László