Bruttó ár: 5.381 Ft


Nincs készleten!
Termékkód: bort9100
Raktárkészlet: Nincs készleten!
Nettó tömeg: 1 kg

Termékleírás:

A készlet alkalmas bor, must, gyümölcsbor és szörp vizsgálatára. A BORTESZT lehetővé teszi az Ön számára két fontos paraméter: a titrálhatósav- és a szabadkénessav-tartalom otthoni ellenőrzését.
1. titrálhatósav-tart alom meghatározása:
MUST: a megtermelt jó minőségű szőlő optimális szüreti időpontjának meghatározása igen fontos tényező, a harmonikus bor alapja. A mustfok és a savtartalom
megfelelő aránya mellett van remény egy harmonikus borra. Ha például egy 18 (±2) mustfokú szőlőt 10 (±2) g/l-es savtartalom mellett szüretel, egy kellemes bora lehet. Ezért, ha 12-16 g/l-es a savtartalom, még várni kell a szürettel, de a 7 g/l érték alatt haladéktalanul szüretelni kell.
BOR: a savak megfelelő mennyisége és aránya finommá teszi a bort, míg a kelleténél több, vagy kevesebb sav diszharmóniát okoz. Magyarországon a 6 g/l alatti savtartalmú bort lágynak, a 6-9 g/l közöttit harmonikusnak, az e fölöttit savas, kemény bornak tekinthetjük.

A vizsgálat menete :
A vizsgálat csak teljesen tiszta, átlátszó- (must esetében ülepített) mintákkal végezhető.
1. A vizsgálni kívánt borral vagy musttal átöblített mérőhengert töltse a 10-es osztásig. A pontos beállításhoz használja a fecskendőt.
2. A BOR-TESZT 1-ből óvatosan csepegtessen a bormintához, miközben az oldatot óvatosan rázogatja.
3. A mikor az oldat színe zöldeskék lesz, a csepegtetést hagyja abba, és alaposan rázza össze a mérőhenger tartalmát.
4. A BOR-TESZT 1 néhány további cseppjének hatására az oldat színe kékre változik (a bor eredeti színe ezt a színt bizonyos mértékben módosíthatja), ekkor a csepegtetést fejezze be, olvassa le a skála értéket.
Az 1. TÁBLÁ ZAT-ból állapítsa meg a vizsgált minta savtartalmát.
5. Vörösborok, gyümölcsborok, szörpök esetében kevésbé észrevehető a színváltozás, ezért célszerű a mérés előtt a mintát 1:1 arányban hígítani.
A mérést jól megvilágított fehér hátterű helyen végezzük. Ha hígít, a táblázatban leolvasott folyadéktérfogat kétszeresének megfelelő érték mutatja a vizsgált minta savtartalmát.

2. SZABADKÉNESSAV -TARTALOM MEGHA TÁROZÁSA
A bor eltarthatóságát az alkohol- és savkoncentráció mellett a megfelelő szabadkénessav-tartalom biztosítja. Kénessavból csak a legszükségesebb mennyiségnek
kell jelen lenni! A Magyar Szabvány max: 60 mg/l szabadkénessav tartalmat engedélyez, ami általában túl sok. Sajnos a mai gyakorlat – a hideg pincékben a
kóstolás utáni „biztonsági kénezés” – nem biztosítja a megfelelő eredményt:
– a túl alacsony érték kockáztatja a bor eltarthatóságát, sietteti elvénülését
– a túl magas koncentráció rontja az élvezeti értéket és káros az egészségre, ezért igen fontos a rendszeres ellenőrzés és a kíméletes kénezés.
A vizsgálat menete :
1. A vizsgálni kívánt borral átöblített mérőhengert töltse a 10-es osztásig. A pontos beállításhoz használja a fecskendőt.
2. A BOR-TESZT 2 C-oldatból csepegtessen annyit a bormintához, hogy a folyadékszint kb. a 14-es osztásnál legyen.
3. A BOR-TESZT 2 B-oldatból addig csepegtessen a mérőhengerbe, amíg a folyadékszint pontosan 15 lesz.
4. Rázza össze a folyadékot, majd folyamatos rázogatás közben a BORTESZT 2 A-ból csepegtessen a hengerbe, amíg az oldat színe kékeslilára nem változik és legalább 20 másodpercig a szín meg nem marad. (A csepegtetést lehetőleg gyorsan kell végezni. Legcélszerűbb eljárás, ha a lassú csepegtetéssel végzett első mérést úgy ismételjük meg, hogy a színváltozáshoz szükséges BOR-TESZT 2 A mennyiség 90 %-át folyamatosan önti a bormintához, összerázza, majd cseppenkénti adagolással éri el színátcsapást.)
5. Olvassa le a mérőhenger oldalán található skálán a folyadékszint állását és a 2. TÁBLÁ ZAT alapján határozza meg a vizsgált borminta szabadkénessav-tartalmát.
FIGYELMEZTETÉS!
• Minden vizsgálat után mossa tisztára az eszközöket.
• Ha a BOR-TESZT alkalmazásával elvégzett vizsgálat eredménye valamilyen kezelést tesz indokolttá, a kezelés megkezdése előtt a vizsgálatot mindig ismételje meg. Csak legalább két azonos értéket mutató eredmény után kezdjen bármilyen beavatkozást!
• A BOR-TESZT vegyszerek híg oldatait tartalmazza, ezért kezelje mindig ennek megfelelően. Szembe ne kerüljön, ne igya meg. Ha a vegyszer nyálkahártyára kerül, bő vízzel öblítse le.
• Csak eredeti kiszerelésű vegyszerkészletet használjon. A készlet felhasználható a gyártást követő 1 éven belül.

Kénezés borkénnel (kálium-metabiszulfit):
Amennyiben friss borként használ, általában 10 g (1 dkg) borkén 50 mg/l kénessavat pótol 100 liter borban.
FONTOS: a beállított kénessav-tartalom helyességét a kénezést követő néhány napon belül újabb méréssel ellenőrizze